A Gyomor Bypass műtétről

A műtét altatásban történik. Mint minden beavatkozásnak, az altatásnak is van kockázata, erről az altatóorvossal történő konzultáció során kap felvilágosítást, az altatásba – mely nélkül az Ön műtéte nem kivitelezhető – külön szükséges a beleegyezését adnia. A műtét a hasüreg metszéssel történő megnyitásával (laparotómia), vagy több apró, hasfalkímélő metszésen keresztül, úgynevezett minimálisan invasiv módon (laparoszkópia) történhet. Miután a laparotómia a testméretekből adódóan nagymértékben növeli a műtétet követő szövődmények kialakulásának lehetőségét, a beavatkozásokat kizárólag minimálisan invasiv módon (laparoszkópia) tervezzük. Amennyiben az Ön esetében bármilyen egyéb ok miatt a laparoszkópia nem tervezhető, igen indokolt esetben, Önnel egyeztetve kerülhet sor hagyományos (nyitott) műtétre.  


A laparoszkópia lényege, hogy a köldök felett ejtett pár centiméteres metszésen keresztül egy speciális tű segítségével a hasüreget széndioxiddal feltöltjük, majd az így képzett térbe ugyanezen nyíláson keresztül egy kamerát vezetünk a hasüregbe. A hasüreg áttekintése után az Ön hasűri szerveihez szabottan, általában 5 másik apró bőrmetszésen keresztül sebészi eszközöket (fogó, olló, vérzéscsillapító eszközök, varrógépek…) vezetünk a hasüregbe. Magát a műtétet egy monitoron keresztül figyeljük.


A gyomor bypass műtét lényege, hogy a gyomorból varrógépek segítségével egy fémklippekkel lezárt kis gyomrot (pouch) készítünk, melynek térfogata 15-20ml, átmérője kb 2cm. Ezt a képzett kis gyomrot összevarrjuk a vékonybéllel, úgy, hogy az emésztés számára fontos kb 1-1,5m vékonybélszakaszt kiiktatjunk a táplálék útjából, majd a gyomorhoz felvezetett vékonybelet összevarrjuk a máj, hasnyálmirigy felől érkező vékonybéllel (Roux-en-Y bypass). A műtét legkritikusabb pontja a gyomor és a vékonybél illetve a vékonybelek között készített összeköttetés. Ezek épsége alapfeltétele a gyógyulásnak.  A műtét napján nem ehet.  A műtét utáni első napon kontrasztanyagos nyelésröntgennel ismét ellenőrizzük az anasztomózisok épségét, majd bővítjük a szájon keresztüli folyadékfogyasztást. Következő naptól indul a folyékony-pépes étrend, majd a műtét után 2 nappal a beteg otthonába távozhat.

A gyomor bypass műtét egy úgynevezett emésztést lerontó beavatkozás. Célja, hogy az emésztésben fontos vékonybélszakasz kiiktatása révén kevesebb tápanyagot tudjunk hasznosítani.  

A kezelés lépései

01.

Bejelentkezés

-Kérem adja meg nevét és telefonszámát, és 24 órán belül visszahívjuk.
- Kérem hagyjon üzenetet e-mailben és 24 órán belül válaszolunk. Természetesen ha még csak kérdései vannak, készséggel válaszolunk azokra is, de minden műtét tervezése, a műtéti típus kiválasztása személyre szabottan történik, a személyes találkozást az e-mail nem helyettesítheti.

02.

Konzultáció

A személyes találkozás során a beszélgetés, a fizikális vizsgálat alapján megtaláljuk azt a műtéti megoldást, mely a legjobban megfelel az Ön elvárásainak, terveinek illetve sebészi szempontból a legideálisabb és szakmailag is az Ön gyógyulását szolgálja. A konzultációra kérjük hozza el az összes korábbi egészségügyi dokumentumait (zárójelentések, vizsgálati lapok …). A találkozás során kézhez kapja a műtétről és annak kockázatairól szóló dokumentumokat, segédanyagokat életmódbeli tanácsokkal, a beleegyező nyilatkozatot illetve a biztonságos műtéthez szükséges kivizsgálási beutalókat.
A konzultáció ára: 10.000 Ft 

03.

Második konzultáció

Ekkor bemutatja a kivizsgálási leleteket, átbeszéljük az időközben felmerült kérdéseket illetve átadja az otthonában aláírt beleegyező nyilatkozatot. Amennyiben Ön továbbra is kéri a beavatkozást illetve a felvilágosítást adó sebésze ezt a leletek ismeretében támogatja, ekkor egyeztetünk a műtét időpontjáról.
A második konzultáció díjmentes. 

04.

A kórházi tartózkodás

A műtét reggelén 06:30-kor jelentkezik éjféltől éhgyomrosan a sebészeti felvételi irodában. Aznap a beavatkozás megtörténik, majd 4-5 nappal később otthonába távozik.
Amennyiben Ön a kora reggeli érkezést nem tudja megoldani, mert pl. az ország egy távolabbi részéből érkezik, lehetőség van a műtét előtti napon történő befekvésre.
Amennyiben többágyas kórterem helyett magasabb szinten felszerelt (TV, telefon, hűtőszekrény) szobában egyedül vagy kísérőjével kíván tartózkodni, kórházunk térítés ellenében erre lehetőséget biztosít. Igényét a konzultáció során kérjük, jelezze! 

05.

Utánkövetés

A műtét után 2 héttel varratszedésnek kell megjelennie. Ezt követően 3, majd 6 havonta telefonon illetve személyesen kötelező kontroll vizsgálat történik.
A kontroll vizsgálat segíti a felmerülő panaszok, aggodalmak megoldását, a fogyás ütemének megfelelően a további stratégia megtervezését.
A tervezett kontroll vizsgálati időpontokon kívül panasz esetén minden körülmények között azonnal vegye fel a kapcsolatot velünk! Egy komoly szövődmény is jól kezelhető időben felismerve, illetve egy felesleges aggodalmat csak így tudunk megnyugtatni. 

ORVOSUNK VISSZAHÍVJA!

Dr.  Juhász Árpád visszahívja!
Adja meg nevét és telefonszámát!